HTML

Nyolcak

8 kolléga rejtett bejegyzései

2015.04.27. 23:01 kanyika

Engedem, hadd menjen!!

Nagyon nehézkedősen kezdődnek és végződnek mostanában a napjaim. A líra-próza arány vészesen a próza irányába dől. Keresem a Forrást. Szeretném érezni, mindig. De nehéz ezt úgy, ha nincs magamra minőségi időm. Van pár dolog, amit borzasztóan unok: ilyenek a házi munka egyes részei, amelyeket nap mint nap újra és újra el kell végezni. És sajnos néha ilyennek érzem Zugló kedves, megszokott utcáit is. És ilyenkor persze bekapcsol az a bizonyos „bezzeg mások”-lemez… Szeretném áthangolni magam. Szeretném máshová helyezni a fókuszt. Szeretnék önfeledten együtt lenni Matyival. Szeretnék semmit nem akarni és nem törekedni semmire. Szeretnék csak örülni a tavasznak, a vannak. Szeretném elengedni magam, szeretném megengedni magamnak az „együgyűséget”.

Rossz reflex, hogy sietek, rossz reflex a teljesítménykényszer, a reprezentációs vágy, az önigazolás-keresgélés. Azt hiszem, nagy lehetőséget kaptam most újra arra, hogy befogadjam és megéljem a csöndet. És valójában ez a legnagyobb feladat. Valaki épp ezért utazza be a fél világot, valaki ezért válik, valaki ezért öl… Nekem meg itt áll a küszöbömön, erre ugrálok, hogy ez meg az kéne, így meg úgy kellett volna…Nooormális??? – kérdezné a Besenyőpistabá'. És milyen igaza van! „Há nem? Há de!!”

Talán nem jól, túl darabosan próbálom motiválni magam, valahogy szervesebben kéne, folyamatában. Lehet, kipróbálok úgy megélni egy napot, hogy nem zavar semmi: ha elmegy az idő, ha rossz az idő, ha Matyi nyafog, ha nem tudok olvasni, ha morzsa van az asztalon, ha megint eszembe jut az a régi rossz… engedem, hadd menjen!! Ez kezd valamiféle taoista mintázatot mutatni – bár ehhez sokkal közelebb is érzem magam most, mint a bűnkultúrához. Idevág az a Hamvas-gondolat is, amellyel nemrégiben Krisztinának példálóztam, és most végre meg is találtam, az Eksztázis című esszében van: „A buddhizmus azt tanítja, hogy az emberi ént az életszomjúság (trisna) teremti átélt vágyakból és ösztönökböl, kívánságokból és sóvárgásból, és ez az, amely olyan őrületszerűen tapad a világhoz, mindig újra és újra kénytelen testet ölteni abban a hiszemben, hogy az élet óceánját meg tudja inni, miközben egyre szomjasabb és szomjasabb lesz. Mintha önzés lenne, mert minden élvet és gyönyört magához vonz. Az önzésben azonban mégis van valami nyomorult hűség, az ember önmaga iránt való esztelen szeretetének szikrája…” (http://www.hamvasbela.org/2011/11/hamvas-bela-eksztazis.html)

És épp a hangoltság fogalmát használja, melyet én kicsit más felhangokkal próbáltam körülírni föntebb: „A kinyilatkoztatásra hangoltnak lenni annyi, mint az alapállást megvalósítani, mint bölcs csecsemőnek, vagyis ébernek lenni, az életéhséget kikapcsolni, a szamszárából kilépni és a sóvárságot megszüntetni. Ez az állapot, amit megérteni könnyű, mert nincsen benne semmi természetfölötti: „A nagy útban nincsen semmi titokzatos”. De ez az, ami nehéz, mert elérése az embertől a legnagyobb szellemi megerőltetést követeli.” Továbbá az is beszédes számomra, hogy épp a bölcs csecsemővel példálózik. Matyi személyében talán a legnagyobb tanítómesteremet küldték el. Lehet ezt nem észre venni??

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nyolcak.blog.hu/api/trackback/id/tr877404558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanyika 2015.04.27. 23:11:28

Beélesítettem ezt is, meg az előző kettőt is, mégis ez jelenik meg leglentebb... De hátha szemet szúr Nektek!! :) :)

M.Krisztina · http://egyanyolcbol.inda.hu 2015.05.02. 16:20:58

Nem szúrta a szemet, inkább megörvendeztette az ÚJ :)
Már a "Mások életé"-ről is ez a Hamvas-gondolat jutott eszembe:
"Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel."
Lehet, h már mondtam :) Nekem JÓ újra ízlelgetni a sorait. Bevallom a fönt idézetteket még kell egy ideig, hogy valamilyen szintű megértés kövesse :)
Az idézet innen:
www.hamvasbela.org/2011/12/hamvas-bela-kierkegaard-sziciliaban.html

kanyika 2015.05.05. 19:14:55

Köszi!! Elolvastam és magamra ismertem - oh borzalom. :) Hát jól kikarikírozza szegény amúgy is folyton karikírozott parázós hősünket...

kanyika 2015.05.05. 19:18:36

Ez nagyon tetszik: "Próbálj meg őszinte lenni pszichológia nélkül. Szeretni Én nélkül, Istent látni vallás nélkül. Csak úgy, ahogy tényleg van. Valahogyan szívből és örömmel. "
süti beállítások módosítása